top of page
erhan1.jpg


Omurgama konulan çiviler nasıl bir şey?

 Omurganıza yerleştirilecek metaller titanyum dan yapılmış, vücuda herhangi bir zararı olmadığı kanıtlanmış enstrumanlardır. Birçok değişik ad ve çeşidi olan bu materyallerin hangisinin size daha çok uygun olduğu ameliyatı yapacak olan cerrah tarafından seçilecektir.
 

Ameliyatta kullanılan metaller daha sonra çıkarılacak mı?

Ameliyatı yapan cerrah buna karar verecek. Genellikle bu metaller ömür boyu kalır. Fakat, herhangi bir enfeksiyon veya ağrı kaynağı olması durumunda kemik kaynamasını takiben (ameliyat sonrası 12-18. aylarda) çıkarılabilir.
 

Bu metaller metal detektörlerden geçerken alarm verir mi?

Çoğu detektörde alarm vermez. Ancak bazı havaalanlarındaki hassas detektörlerde alarm verebilir. Bu gibi durumların olabileceğini öngörüyorsanız size bu metali taşıdığınıza dair rapor verilecektir.

Ameliyat olacak hastalar nelere dikkat etmelidir?

Girişimden önce hastanın dikkat etmesi gereken hususlar:
Hekiminizi mutlaka varsa başka hastalıklarınız hakkında bilgilendiriniz.
Düzenli olarak kullandığınız ilaçlarınızı bildiriniz.
Hamile ve emziren anneler bu durumlarınızı bildiriniz.
Tüm takılarınızı girişimden önce ve hastanede yatarken çıkarınız.
Girişimden yaklaşık 6-8 saat önce aç kalmanız gerekmektedir.
Hekim ve hemşirenizin bilgisi olmadan hiçbir ilaç kullanmayınız.
Hastaneye gelirken daha önce yapılmış tüm tetkiklerinizi yanınızda getiriniz.

Sigara içiyorsanız ameliyattan en az 1 hafta önce terk etmelisiniz.

Ameliyat günü üst solunum yolu enfeksiyonu, vb.. varsa ameliyatınız en az 1 hafta ertelenir.


Girişimden sonra hastanın dikkat etmesi gereken hususlar:
Girişimden sonra yaklaşık 6 saat aç kalmanız gerekmektedir. Bir şey yiyip içmeden önce mutlaka hekim veya hemşirenize sorunuz.
Hekim veya hemşirenizin bilgisi olmadan oturmayın veya ayağa kalmayın. Hekiminiz size yatak içinde nasıl hareket edeceğinizi ve ne zaman oturup ayağa kalkabileceğinizi söyleyecektir.
Yaranızın pansumanları düzenli aralıklarla hekiminiz tarafından yapılacak ve size bilgi verilecektir.

 

Omurga Ameliyatı olacaksam beslenme konusunda nelere dikkat etmeliyim?

 

Ameliyat öncesi: Dengeli ve düzenli beslenme sağlığınız açısından çok önemlidir. Ameliyat sonrası eski sağlığınıza daha çabuk dönmek açısından dengeli ve düzenli beslenmenin bir çok yararları vardır. Bu yüzden ameliyat öncesi dönemde beslenme durumunuzu en iyi seviyede tutmalısınız. Besin piramidinde bulunan besinleri düzenli olarak tüketmelisiniz. Diyetiniz tahıllar, meyve, sebze, et ve süt ürünlerini içermelidir.
 

Hastanede yatarken: Ameliyat sonrası erken dönemde (1-2 gün) barsaklarınız normal düzenine dönene kadar ağızdan beslenemeyebilirsiniz. Bu dönemde damardan serumla besinler size verilmeye çalışılacak. Barsak hareketleriniz başladığında ve gaz çıkarmaya başladığınızda, normal yemek yeme alışkanlıklarınıza en kısa sürede dönmelisiniz. İyileşme sürecinin çabuk olması açısından protein ve karbonhidrattan zengin besinler tüketmelisiniz. Hastane menüsü sizin bu ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde düzenlenmiştir. Menüdeki yemekleri sevip sevmediğinize göre doktor ve hemşirenize danışarak dışarıdan sevdiğiniz yiyecekleri de tüketebilirsiniz.
 

Taburculuk sonrası: Ameliyat sonrası hastanede kazandığınız beslenme alışkanlıklarına evde de tam olarak iyileşme sağlanıncaya kadar devam etmelisiniz. Günde üç öğün dengeli gıdaları alarak yapılan beslenmenin doku yenilenmesi üzerindeki olumlu etkilerini unutmamalısınız. Hastaneden taburcu olurken durumunuza göre ne tür bir diyet kullanacağınız diyet uzmanınız tarafından size önerilecektir. Diyetle ilgili uyarılar: Diyette bulunan yağlar karbonhidratlara göre 2 kat daha fazla kalori sağlar. Yağ ve kolesterolden fakir, karbonhidrattan zengin diyet uygulayarak hem dengeli beslenmiş olur hem de kilo alımını ve muhtemel kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmış olursunuz. Tuz alımını azaltmak kan basıncınızı (tansiyon) normal seviyede tutmak için önemlidir. Bu süreçte alkol ve sigaradan da uzak durmalısınız.
Ameliyatınız gerçekleştiren cerrah ameliyat sonrası dönemde kullanacağınız vitamin ve benzeri ilaçları düzenleyecektir. Günde bir tane alınan multivitamin tabletleri, kalsiyum tabletleri ve demir tabletleri iyileşme sürecinizi düzenler ve doktorunuz önerisinde kullanabileceğiniz ilaçlardır.

bottom of page