top of page

 
OMURGANIZ HAKKINDA NE BİLİYORSUNUZ?
Omurga insan vücudunun desteğidir.
Omurga, omurların üst üste dizilmesi ile oluşmuş bir kolondur. Bu kolonu 33 omur oluşturmaktadır: 7 adet boyun omuru, 12 adet sırt omuru, 5 adet bel omuru, birbirleri ile kaynaşmış 5 adet sakral omur (sağrı kemiği) ve 4 adet koksiks omuru (kuyruk sokumu kemiği).
Omurgada boyun, sırt ve bel bölgesinde 3 adet doğal eğrilik (kavis) vardır. Bu eğrilikler sayesinde omurgamız üstüne düşen yük miktarını en aza indirir ve esnek bir biçimde hareket edebilir.
Omurlar birbirlerine ön tarafta disk denilen yastıkçıklar, arkada ise faset denilen eklemler ile tutunurlar.
Omurga bu oluşumlar dışında bağlar ve kaslar tarafından desteklenir. Bağlar, diskleri ve omurları yerinde tutan sağlam şeritlerdir. Kaslar ise hareketi denetler, omurgayı destekler ve sağlamlık kazandırır. Omurlar üst üste gelerek; içinden omurilik ve sinirlerin geçtiği omurga kanalını oluşturur. Omurga omuriliği ve sinirleri korur; vücudumuzun hareketini sağlar.
Boyun baş ile gövde arasındaki bağlantıyı sağlar. Boyun başımızı destekler ve dengeli bir şekilde tutmamızı sağlar. Boyun 7 adet boyun omurundan oluşur. Bu omurlardan en üstteki ikisi farklılaşarak kafatası kemiğine tutunmayı sağlar. Bu omurlar sayesinde başın sağa ve sola dönme hareketleri gerçekleştirilir. Diğer boyun omurları sayesinde başın öne ve arkaya hareketini sağlanır.
Sırt bölgesi omurları ve kaburga kemikleri sayesinde oluşan kafes benzeri yapı dolayısıyla daha az hareketlidir. Kalp, akciğer gibi hayati organlarımız bu kafesin içinde bulunurlar.
Bel bölgesi 5 adet omur ve sakrum (sağrı) kemiğinden oluşur.
En küçük omur boyun bölgesinde, en geniş ise bel bölgesindedir.

Diskler omurların birbirine sürtünmesini engelleyen jöle kıvamında yapılardır. Diskler hareket sırasında oluşan sarsıntıları emen amortisör benzeri oluşumlara benzer. Omurların üzerine düşen yükü azaltarak ağırlığın daha alt seviyelere dengeli bir biçimde iletilmesi sağlanır.
Omurilik beynimizin verdiği emirleri vücudumuzun diğer bölümlerine taşınmasından sorumludur. Omurilik, kol ve bacak kaslarına, iç organlara ve deriye giden sinir dalları verir. Bu sinirler kol ve bacakların hareketini, iç organların düzenli çalışmasını ve derinin duyusunu sağlar.
Sırt, bel ve bacak kaslarının düzenli çalışması omurga fonksiyonu için önemlidir. Sırt ve karın kasları dengeli bir duruş için koordineli bir biçimde çalışır durumda olmalıdır. Belli sinirler vücudun belirli bölgelerine giderler ve fonksiyon görürler. Bu sinirleri bir veya birkaçının zedelenmesi veya bası altında olması o bölgede ağrı, uyuşukluk veya güçsüzlük gibi bulgulara yol açar.

 

 

erhan2.jpg
bottom of page