top of page
Kifoz (Omurganın Öne doğru eğriliği):

Kifoz, omurganın sırt kısmının normal konveksliğinin (dışa doğru bükeyliğinin) artmasıdır. Sırt, yandan bakınca yuvarlak görülür. Genellikle yaşlılarda meydana gelirse de bazı tip romatizmalarda olduğu gibi gençlerde de görülebilir. Bölgesel ve aşırı kamburluk, sırt omurlarının kırılması veya kemik veremi sonucu çökmesi sonucunda da oluşabilir.

Normal kifoz açısı 20 ile 40 derece arasındadır. Kifoz nedenleri arasında en sık karşımıza çıkanı pozisyonel kifozdur. Yani, organik bir nedene bağlı olmadan genellikle gençlerde görülen duruşa bağlı kamburlaşmadır. Bu durum genellikle ergenlik dönemindeki kızlarda ortaya çıkar. Hızlı boy uzamasının buna sebep olabileceği söylenmektedir. 

Duruşa bağlı kifozun tedavisinde egzersizler yeterlidir. Nadir olgularda korse tedavisi gerekebilir.
Kifozun bir diğer formuda konjenital formudur. Anne karnında omurgaların gelişiminde ortaya çıkan bir bozukluk sonucu doğumsal kifoz erken yaşlarda görülebilir. Eşlik eden iç organ bozuklukları da akılda tutulmalıdır. Bu hastalarda nadirde olsa omurilik zedelenmesine bağlı felçler görülebilir. Skolyozla birlikte olan konjenital kifoza kifoskolyoz denir. En sık bu formu ile karşılaşılır. Egzersiz, korse tedavisi gibi koruyucu tedaviler etkisizdir, tedavi cerrahi düzeltmedir.

Ergenlik döneminde sık görülen ve özellikle sırt bölgesinde sınırlı kifoza Scheurmann hastalığı adı verilir. Bu hastalığın nedeni belli değildir. Bu tür kifozlar ağrılı olabilir ya da olmayabilir ve görünüş bozukluğu temel yakınmalardır. Korse tedavisi bu hastalığın tedavisinde etkilidir. Ancak ileri derecede ağrı ve kamburlaşma varlığında cerrahi tedavi gerekebilir.

100_2697_düzenlendi.jpg
100_2698_düzenlendi.jpg
100_2893_düzenlendi.jpg
100_2897_düzenlendi.jpg
100_2815_düzenlendi.jpg
bottom of page